fbpx

Syv anderledes og unikke vinteropplevelser i Jämtland Härjedalen, Sverige

Vinteroplevelser kan være meget mere end kun at stå på ski. I midtsvenske Jämtland Härjedalen finder man – ud over skisportsmuligheder i verdensklasse – også mange anderledes og unikke vinteroplevelser. Her er mulighed for at fx sove i en ægte iglo, lave yoga på rensdyrskind, køre nogle af verdens første elektriske snescooters eller håndfordre tamme rensdyr.

Igloo Åre
Igloo Åre

7 unikke og anderledes vinteroplevelser i Jämtland Härjedalen

En luksus-iglo oplevelse

Igloo Åre tilbyder en unik og anderledes overnatningsoplevelse på bjerget Åreskutan. Her overnatter man i rigtige igloer bygget af sne og is. Hver iglo har sin egen historie og er unikt dekoreret i sne. Gæsterne får serveret en femretters middag og har mulighed for at nyde et spabad under stjernerne og derefter falde i søvn på varme rensdyrskind i en polarsovepose på en behagelig madras i igloerne midt på fjeldet.

Elskoter Åreguiderna 2023
Elektriske snescooters lanceres af Åreguiderna i Åre 2023/2024. Foto: Uncharted Society

Først ud med elektriske snescooters – en motordrevet oplevelse uden CO2-udslip

I løbet af vinteren 2024 vil ture på elektriske snescootere være en unik nyhed nogle få steder i verden. Et af de steder er Åre i Sverige, hvor Åreguiderna lancerer guidede ture på elektriske snescooters. Eldrevne snescootere gør det muligt for gæsterne at komme tættere på naturen med minimal forstyrrelse. I første omgang produceres der kun nogle få el-snescootere af BRP (Lynx/Ski-Doo) i Nordamerika. Halvdelen af flåden vil blive sendt til Europa, og ni af disse el-scootere vil kunne køres af Åreguidernas gæster i januar 2024. De nye lydløse elektriske snescootere kommer også til to andre nordlige destinationer – Rovaniemi i Finland og Svalbard i Norge. De nye elektriske snescootere kan køre 50 km på en opladning, perfekt til snescooter-aktiviteter rundt om Åres fjeldtop Åreskutan. En af de største fordele ved el-snescootere er det lave støjniveau, som giver en ny naturoplevelse sammenlignet med traditionelle snescootersafarier.

Ullis & Rudolf Ren
Klappe rensdyr hos Ullis & Rudolf i Kluk, Trångsviken, mellem Östersund og Åre.

Mød og fodre rensdyrene og lær mere om fjeldets ikoniske dyr

Hos Ullis & Rudolf i midtsvenske Trångsviken i Jämtland Härjedalen kan gæsterne møde og klappe rensdyr og lære mere om rensdyrenes liv. Hvorfor de ser ud, som de gør, og hvordan det er at leve og arbejde med rensdyr. I rensdyrenes indhegning må man også være med til at fodre rensdyrene, og selvfølgelig serveres svensk fika, kaffe og kage, lavet over åben ild.

Snöyoga Lofsdalen
Yogaøvelser udendørs på varme rensdyrskind ved Lofsdalen Outdoor.

Sneyoga i Lofsdalen med vinterbadning og sauna

I svenske Lofsdalen kan man kombinere skøn sneyoga med et revitaliserende vinterbad i en fjeldbæk og afslutte med en varmende saunatur. Yogaøvelserne udføres udendørs i den krystalklare vinterluft på varme rensdyrskind med udsigt til fjeldene. Efter yogapasset venter en forfriskende oplevelse med sauna midt i Lofsdalens fjeldlandskab og vinterbad i fjeldbækkens iskolde og klare vand. En oplevelse tæt på naturen, hvor kontrasterne mellem varme og kulde forenes.

Topptur med Åreguiderna
Introduktionskursus i Toptur ude på fjeldet ved Åreguiderne.

Op på toppen og ned igennem puddersne – kursus i toptur i Åre

Toptur, eller randonee, også kendt som ski-touring, går ud på at vandre med skiene på op ad bjerget og så stå på ski ned ad bakke uden for pisterne. Interessen for toptur vokser hvert år. Fordelen er, at man kan komme til steder, som ellers er umulige at nå. Man får en blanding af naturoplevelser og skiløb. Der er mange, som ikke tør tage skridtet og begive sig ud i ukendt terræn. Hvis man er nysgerrig efter, hvordan det er at komme væk fra pisten, men ikke kender området eller hvilke forholdsregler man skal tage, er et introduktionskursus med Åreguiderna oplagt. Der er flere kurser i løbet af sæsonen. Kurset foregår ude på fjeldet hvor man lærer det grundlæggende om udstyr og teknik. Lavineudstyr, støvler, ski og stave er inkluderet i prisen.

Vesseltur till Jaktstugan Vemdalen Kenneth Grym
Stå på ski efter et bæltekøretøj i Vemdalen. Foto: Kenneth Grym

På ski men på slæb

At stå på ski efter et bæltekøretøj for at få en lækker vaffel i Jaktstugan er en anderledes skioplevelse, som alle Vemdalens gæster bør opleve. Bæltekøretøjerne er lidt af et kulturelt symbol for Vemdalen, og oplevelsen at køre bagved på ski, trukket af et reb, er en ægte klassiker. Lige siden 1966 har man kunnet tage på tur til Jaktstugan, hvor man spiser vafler eller anden mad med fantastisk udsigt over fjeldet. Hvis man ikke vil trækkes bag ved køretøjet på langrends- eller slalomski, er det også muligt at sidde inde i bæltekøretøjet.

Langrendsløjper for børn med eventyrtema i Östersund. Foto: Sverker Berggren

Få børnene med ud på langrendski i Funäsfjällen – fem nye eventyrløjper for børn

Interessen for langrend i svenske Funäsfjällen er stor. Nu ønsker man at gøre interessen endnu større – for de små. Funäsdalen har 300 km løjper til langrend og turski. Mange voksne er glade for det lidt langsommere og konditionskrævende langrendsskiløb, hvor man får en ægte naturoplevelse ude i vejløst land, men nogle gange er det sværere at lokke børnene med på langrendstur. I Funäsdalen har de nu udvidet udbuddet af børneaktiviteter med fem nye langrendsløjper for børn med eventyrtema. Løjperne skal lokke børnene med på langrendstur og forhåbentlig skabe en livslang interesse for skiformen. Funäsfjällens glade maskotter inspirerer og udfordrer børnene på de fem nye eventyrløjper med terrænbølger, buer man skal køre igennem og sjove figurer. Løjperne har premiere til vinterferien i uge 7.

Skidskola Lofsdalen Anette Andersson
Børnevenligt skiløb i Lofsdalen. Foto: Anette Andersson

Om Jämtland Härjedalen

Jämtland Härjedalen ligger midt i Sverige og byder på vinteroplevelser af alle typer, fx alpint skiløb, langrend, skøjteløb, skiskydning, isfiskeri mm. Her findes de allerbedste forudsætninger for den gode skiferie, – her får man meget for pengene, total snesikkerhed og børnevenligt såvel som udfordrende skiløb, et rent skisportsparadis. Med sin storslåede natur, skisportsmuligheder i verdensklasse og charmerende landsbyer er dette område en perle for skientusiaster. Det er nemt at rejse til området med direkte SAS-fly fra København til Åre/Östersund lufthavn, tage toget fra Malmö direkte til skipisterne med Snälltåget eller SJ, eller tage bilen fx med færge til Gøteborg eller Oslo og køre gennem vinterlandskabet derfra.

Skip to content